

STATE ELECTION COMMISSION MIZORAM

NO. B. 12024/1/2015-SEC/VC/MADC : Dated Aizawl, the 22nd June, 2015

PRESS NOTE

Subject: Schedule for By-Election to Village Councils under Mara Autonomous District Council, 2015.

Sub-rule (1) of Rule 3 and Rule 36 & 37 of the Mara Autonomous District Council (Election to Village Councils) Rules, 2014 leh Section 3 of the Lakher Autonomous District (Village Councils) (Amendment) Act, 2013 in inthlan buatsaih tur a thuneihna a pek ang in State Election Commission, Mizoram chuan a hnuaia tarlan Village Council thiah, member bang leh member tanglai boral an awm avanga hmun ruakah te hian By-Election ni 20th July, 2015- a neih turin a puang a ni.

S/N	V/C Hming	In awm zat	Voter zat	Seat thlan tur zat			Inthlan tul chhan
				General	Reserved	Total	Jillan
1	35-Chhaolo-II	61	151	1	-	1	Dissolved
2	53-Siata-II	80	222	4	1	5	Dissolved
3	66-Maisa	47	151	3	1	4	Expired
4	76-Ahmypi	37	124	1	_	1	Resigned
	Total	225	648	9	2	11	

- 1. <u>Electoral Data</u>:- Mara Autonomous District Council hnuaia Village Council 4-ah hian ni 1.1.2015 qualifying date-a hmangin, ni 2.6.2015 atanga ni 6.6.2015 chhung khan Electoral Rolls ennawnna hna thawh a ni. Final Electoral Rolls hi ni 10.6.2015 khan tihchhuah a ni a, vote nei thei mi 648 an awm a, heng zinga mi 317 hi mipa an ni a, 331 hi hmeichhia an ni.
- 2. <u>Identification of Electors</u>:- Vote thlak turte chuan an nihna tichiang turin Election Commission of India-in an siam Electors Photo Identity Card(EPIC) an keng ngei tur a ni a, an neilo anih chuan anmahni nihna chiang hriat theihna Identity Card dang an keng tur a ni.

- 3. Law & Order and Deployment of Forces:- Inthlanna muanawm leh felfai neih a nih theihna atan, dan leh thupek kenkawh kawnga mawhphurtute chu a tul anga hma la tura tih an ni a, a bik takin District Magistrate, Saiha leh Superintendent of Police, Saiha-te chu ruahmanna tul ang zawng zawng siam tura beisei an ni. A tul a nih chuan ralthuam ken chungchang leh aurinna hman chungchangah khapna thupek tichhuak tura beisei an ni.
- **Election Officials:-** Deputy Commissioner, Saiha District chu District Election Officer (DEO) atana ruat a ni a, amah puitu atan Election Officer, Saiha chu Asst. District Election Officer (ADEO) atan ruat a ni bawk. Inthlanna buaipuitu atan Returning Officer 4, Presiding Officer 4 leh Polling Officer 8 ruat an ni.
- 5. Conduct of Officials:- State Election Commission chuan inthlanna buatsaihna kawnga mawhphurtu, Police-te tiamin, Sawrkar hnathawk zawng zawngte chu duhsak bik emaw hlauhna nei hauh lova a lai thei ang bera hna thawk turin a beisei a. An zavai hian State Election Commission hnuaia deputation-a kal anga ngaih an ni a, election process a zawh hma chuan Commission thuneihna hnuaiah an awm dawn a ni. Heng bakah hian MADC huamchhunga Sawrkar hnathawk zawng zawngte chu Election Schedule puan atanga Election process zawh thlenga Sawrkar hnathawkte zawm tur State Election Commission-in a tihchhuah Code of Conduct chu zawm ngei tura beisei an ni.
- 6. <u>Videography & Photography</u>:- Election process chhunga thil pawimawh bik, thil thleng danglam leh Model Code of Conduct bawhchhiatna a awm chuan chhinchhiaha thla la turin District Election Officer chu beisei a ni a, hei hian inthlanna felfai leh thianghlim a awm theihna'n kawngro a su tura ngaih a ni.
- 7. <u>Model Code of Conduct</u>:- 'Model Code of Conduct for Elections to Village Councils under Autonomous District Councils in Mizoram' chu vawiin ni 22nd June, 2015 atang hian By-Election neihna tur Village Councils 4 huam chhungah hman tan nghal a ni. He Model Code hian Political Parties, Contesting Candidates, Ministers, Parliamentary Secretaries, Members of Parliament, Members of Legislative Assembly, Chief Executive Member, Executive Members, Members of District Council leh Village Council inthlannaa inhnamhnawih Public Servant-te a huam ang.

8. <u>Schedule of Election</u>:- Hetiang hian By- Election to Village Councils under MADC neih dan tura ruahmanna - Schedule chu siam a ni:-

1.	Date of issue of Press Note by the State Election Commission	22 nd June, 2015 (Monday)		
2.	Issue of Notification by the State Election Commission	22 nd June, 2015 (Monday)		
3.	Date of Issue of Notice of Election by the Returning Officers	23 rd June, 2015 (Tuesday)		
4.	Last date for filing of Nominations	29 th June, 2015 (Monday) Upto 3:00 pm		
5.	Scrutiny of Nominations	1 st July, 2015 (Wednesday) 11:00 am to 2:00 pm		
6.	Last Date for Withdrawal of Nominations	3 rd July, 2015 (Friday) 11:00 am to 3:00 pm		
7.	Date and Time for allotment of symbols to Candidates and display of list of Candidates	7 th July, 2015 (Tuesday) 11:00 am to 3:00 pm		
8.	Submission of Contesting Candidates & Printing of Ballot Paper	8 th July, 2015 (Wednesday)		
9.	Date of Poll	20 th July, 2015 (Monday) 7:00 am to 4:00 pm		
10.	Date of Re-poll, if any	21 st July, 2015 (Tuesday) 7:00 am to 4:00 pm		
11.	Counting of Votes (Counting of Votes shall commence as soon as poll is over)	20 th July, 2015 (Monday)		
12.	Date on which election process shall be completed	24 th July, 2015 (Friday)		
13.	Last date for formation of Executive Body	22 nd July, 2015 (Wednesday)		

9. <u>Appeal</u>:- State Election Commission chuan inthlanna fel fai leh muanawm kan neih theihna'n inthlanna buaipuitute, Political Parties, Media, NGOs leh mipui tawiawmna a ngen a. Mipui duhthlanna kal tlanga tualchhung inrelbawlna tha tak kan neih zui zel theihna'na theih tawp chhuah theuh turin Mara Autonomous District Council hnuaia khaw 4-a mipuite a sawm a ni.

By order etc., of the State Election Commissioner,

(H. DARZIKA)

Secretary,

State Election Commission, Mizoram.